Wednesday, April 17, 2013

Pengasuh Lagi!

Ibu fikir ini adalah masalah biasa yang dialami oleh setiap ibu yang mahu mencari penjaga anaknya. Sebenarnya bukanlah masalah besar bagi ibu untuk mencari pengasuh lain. Cuma, kalau boleh tak mahulah bertukar-tukar pengasuh banyak kali.

"Eh, tak apa tukar pengasuh. Kerana keserasian antara pengasuh dan anak kecil perlu ada supaya tak ada konflik. Juga kita perlu pilih orang yang mahu jaga anak kita. Takkanlah nak pilih orang yang suka menjerit tak tentu pasal. Nanti anak kita pun suka menjerit dan membentak. Takkanlah nak pilih pengasuh yang pengotor. Kesan kepada kesihatan anak kita. Juga, takkanlah nak pilih pengasuh yang tak suka budak kecil tapi suka duit. Itu lagi bahaya."

Bebel seorang kawan.

Betul juga kan?

Tetapi dalam proses mencari pengasuh yang betul sudah tentulah kita akan menemui pengasuh yang salah.

:-(

"Ada masa tak? nak beritahu pasal Umar sikit. Akak minta maaf bebanyak la apa yang terjadi. Akak dah cerita pada ayah Umar, tapi akak tahu dia tak puas hati dengan cerita akak."

SMS dari pengasuh Umar semalam ketika saya masih di pejabat.

Balik ke rumah malam semalam, Umar terus menerpa ke arah saya dan babahnya bercerita;

"Saya sudah keluar dari halaman rumah dia, tengok pipi Umar luka agak besar. Saya patah balik tanya kenapa jadi begitu. kenapa dia tak beritahu awal-awal semasa dia serahkan Umar kepada saya?"


:(

Dan sekarang, kami dalam usaha mencari pengasuh [tapi saya lebih suka jika terus cari taska], yang baru kerana sudah beberapa kali Umar mengalami kecederaan. tentulah ia membimbangkan saya.Saya tak akan salahkan Umar dan pengasuh juga tak berhak salahkan kanak-kanak yang berusia 10 bulan kerana terlalu lasak.

Apabila kamu sudah bersetuju untuk mengasuh anak kecil, kamu kena berkorban beberapa perkara;

  1. Susun atur perabot rumah harus sesuai dengan ruang untuk keselesaan kanak-kanak, apatah lagi yang baru pandai merangkak dan mahu belajar berdiri. Ruang yang luas dan selamat adalah penting.
  2. Susun jadual kerja semula. Pastikan tumpuan penuh diberi kepada anak asuhan dan bukannya beri tumpuan besar kepada kerja-kerja rumah.
  3. Ubah suasana ruang kepada anak-anak - buka langsir, bawa jalan-jalan di luar rumah dan sebagainya.

Dan banyak lagi perkara yang perlu diambilkira. saya pasti pengasuh yang bersedia jaga anak kecil tahu perkara ini apatah lagi pengasuh itu sudah berusia dan punya anak sendiri. Jika dia fikir, anak-anak asuhan sebagai anak sendiri, perkara begini tak akan berlaku.

Tetapi, itulah, barangkali niat yang membezakan perlakuan. Niat mahu menjaga dengan penuh tanggungjawab atau niat kerana duit semata.

Ya Allah, semoga Kau peliharakan Umar buat masa ini kerana kami juga berusaha untuk mencari penjaga yang lebih baik untuk Umar.

No comments:

Post a Comment