Monday, May 27, 2013

Umar Alone!Jam 10 pagi, Adli dan Iyad sudah meninggalkan rumah untuk bercuti di kampung. Ibu rasa sedih sebab babah menyarankan ibu tak perlu ikut memandangkan hari Ahad, jalan pasti sesak apabila mahu pulang ke KL kelak. Ibu terdiam sebentar. Juga mengenangkan kereta yang berada dalam keadaan kurang sihat, ibu akur akhirnya.

"Ambil anak-anak dari kampung nanti, barulah ikut." Kata babah.

Ok. Jawab ibu dalam hati. Maka, tinggalkan ibu dan Umar di rumah.

Semasa mereka meninggalkan rumah, ibu duduk di bilik dengan Umar. Tidak mahu menghantar ke kereta kerana sedih. Ya, cuma dua minggu mereka akan bercuti, namun, ibu tetap sedih.

Intermission.

Ibu memerhati sekitar rumah. Banyak benda mahu dilakukan hari ini - mengemas, mencuci, menjemur, melipat, menyapu, mengemop, memasak bubur umar, kemas almari atas dan banyak lagilah. Normal kan kalau cuti, semua perkara kita mahu selesaikan dengan harapan minggu bekerja akan berjalan lancar.

Bermula ibu ke dapur untuk mengemas dapur, Umar sudah mula bising seolah-olah memanggil abang-abangnya ajak bermain. "Ahhh..ahhhhh" jeritnya pendek-pendek dan sesekali panjang-panjang.

Kemudian dia senyap.

Ibu rasa tak sedap hati. Televisyen terbuka. Umar tiada di depan televisyen. Ibu berlari anak ke ke bahagian tangga kerana di situlah antara tempat kegemaran Umar untuk bereksperimentasi dengan skil memanjat tangganya.

Nyata, Umar sudah di pertengahan pendakian. Ibu meluru mendapatkan Umar. Aduhai, nak pecah jantung.

Letak di ruang tamu kembali, dia terus menangis membalikkan tubuhnya. Terpaksa berhenti melakukan kerja-kerja rumah dan duduk bersamanya.

Kemudian, ibu masukkan dia dalam 'play pen'. Dia menjerit tak mahu. menghadap tingkap, memukul-mukul langsir dan gril dan kemudian mahu melompat turun. Sekali lagi ibu turunkan dia dan letak elok-elok di hadapan televisyen.

Baru sahaja mahu bangun menyudahkan kerja rumah, dia memanggil-manggil abangnya dan meluru ke tingkap berdekatan sofa, tempat dia selalu ber 'cak-cak' dengan Iyad. Ibu akur. Dudukkan dia di sofa menghadap ke luar tingkap. Di situ dia termenung, menjerit, merenung luar, mencari-cari suara yang muncul dari kanak-kanak lain. agak lama di situ. Ibupun dah tiada mood buat kerja lain selain mengambil keputusan untuk melayani Umar sehingga dia mengantuk dan penat.

Namun....

Namun..

Kenapa Umar tidak mengantuk dan tidak penat???

***

Ibu sudah sangat penat. Bersiap, bawa Umar keluar. Pergi KFC, beli lunch untuk ibu, beli bubur untuk Umar. Itupun dengan mengendong Umar kerana dia tak mahu ditinggalkan walaupun parking kereta betul-betul depan pak cik yang jual bubur.

Aduhai...

Dan ibu tak sabar mahu menempuh Isnin. Supaya Umar dapat dihantar ke taska dan berkawan-kawan di sana.

Pagi ini, lihat sahaja dia. Setelah diserah kepada pengasuh taska, terus memandang ke dalam rumah mencari kawan.

Nampak sangat ibu tak boleh nak hiburkan dia di rumah.

Wekkk...

No comments:

Post a Comment