Monday, October 24, 2011

Hari Keusahawanan Sekolah Adli Hakim


Ibu yang teruja. Ya, sangat teruja sehingga sanggup membatalkan segala janjitemu dan berdoa agar tiada kerja luar yang perlu ibu laksanakan hari itu, 16 Oktober 2011. Semua gara-gara Hari Keusahawanan di sekolah Adli Hakim yang ibu bayangkan seperti sebuah hari untuk kami sekeluarga menghabiskan masa dengan gembira dan penuh pengalaman.

Tiba harinya.Kami bangun sepagi-pagi. Ibu buat sarapan dan kami bertolak sekitar jam 8.30 pagi. Sekolah Adli sudah dipenuhi dengan ibu bapa, dan kanak-kanak.

Namun...

Tidak banyak gerai yang dibuka. Sekitar 6 atau tujuh aktiviti sahaja yang ada. Dan ini sungguh tidak berbaloi dengan kapasiti pelajar sekolah ini yang dikatakan mempunyai jumlah pelajar paling ramai di seluruh Selangor.

Ibu mula buat muka. Babah tanya Adli mahu main apa? Adli menggaru kepala.


Ada permainan [entah, ibu tak tahu apa namanya] yang sudah dipenuhi pelajar.

Kami berjalan lagi.


Ada Rumah Hantu [What? kata ibu]yang juga dipenuhi pelajar sehingga ke selekoh kaki lima.

Kami jalan lagi.Ada permainan Fun fair [yang tembak tin dan dapat teddy bear]. Tiketnya mahal betul untuk standard pelajar sekolah.

Kami jalan lagi.Ada acara menunggang kuda. Dan kami memilih ini. RM5 untuk sekali naik [yang pusingannya sungguh pendek] tambah RM2 untuk ambil gambar [what? Jangan harap nak bayar. Kata ibu kepada babah].

Itu sahaja.

Dan selainnya ada pameran buku, permainan kecil [yang tidak berfaedah untuk pelajar sekolah], gerai makanan yang cikgu-cikgu usahakan [bukan sepatutnya pelajar ke?] dan entah apa-apa lagi.
Kami balik jam 11 pagi dengan hati yang tidak gembira dan kepenatan.

Hmmm..ibu kena buat sesuatu untuk mengajar Adli erti usahawan.


No comments:

Post a Comment