Thursday, July 14, 2011

No Games!

Ibu pernah jangka ini akan berlaku.

Ibu perkenalkan permainan maya [Angry Birds, YooNinja, Paradise Island Bubble Blast, Pumpkins vs Monster, Blast Monkeys] sejak ibu memiliki Galaxy Tabs hadiah pertandingan mengulas buku yang ibu menangi.

Sengaja ibu memasukkan beberapa permainan maya itu untuk tujuan 'release tension' untuk ibu dan juga anak-anak. Apabila ibu tunjukkan permainanitu, Adli Hakim terus teruja. Iyad tidak berapa sangat tetapi mahu juga bermain apabila melihat abangnya leka.

Hampir banyak masa Adli Hakim habiskan untuk permainan maya ini. Sehingga menerbitkan beberapa situasi tidak wajar dan tidak terkawal.

  1. Kerja rumah dan buku-buku sudah tidak dihiraukannya.
  2. Mengabaikan waktu bermain dengan kawan-kawan di luar rumah semasa pulang dari sekolah taska. Selalunya sampai je depan pagar, belum sempat buka baju sekolah agama, terus capai basikal. Sejak ada GT, terus masuk rumah, selongkar beg ibu dan main sampai ibu paksa mandi untuk mengaji.
  3. Mengabaikan makan malam.
  4. Bergaduh dengan Iyad kerana berebut GT dan sanggup marah-marah Iyad kerana Iyad pernah terpadam [buang] permainan Angry Birds dari simpanan GT.
  5. Apabila ibu kerja luar, balik rumah disambut dengan pertanyaan, "Ibu, GT mana?" menggantikan "Ibu dah balik? Rindu ibu..."
Ibu gementar memikirkan apa akan berlaku jika ibu tidak mengawal hal ini.

No comments:

Post a Comment